Hoe zit het: ijs op de windmolens

31 januari 2024 Rebecca Duinkerken

De afgelopen maanden is het al een aantal keer flink koud geweest. Wie weet krijgt de winter zelfs in februari of maart nog wel een koud staartje. Maar hoe zit het met ijsvorming op de windmolens?

IJsvorming

Als het buiten koud en vochtig is, bestaat de kans dat er ijsvorming ontstaat op de bladen van windmolens. Je kunt je vast voorstellen dat wanneer de bladen van een windmolen gaan draaien terwijl er ijs op ligt, of juist wanneer het gaat dooien, de kans bestaat dat het ijs naar beneden valt. Dit kan gevaarlijk zijn voor de omgeving.

Daarom wordt altijd goed in de gaten gehouden wat de verwachte weersomstandigheden zijn. In het geval van een mogelijk risico op vallend ijs worden de windmolens preventief stilgezet. Dit wordt bij sommige windparken handmatig gedaan door een operator en in andere gevallen door gebruik van een automatisch ijsdetectiesysteem.

IJsdetectiesysteem

De windmolens van Windpark Galder hebben zo’n automatisch ijsdetectiesysteem. Onder andere op basis van de meting van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid wordt bepaald of de windmolens stilgezet moeten worden. Hiervoor maakt het systeem gebruik van verschillende sensoren. De bladen blijven op dat moment een tijd lang in een bepaalde positie staan en draaien dan niet. Dat noemen we een ijsstop.

Als er verwacht wordt dat het ijs op de bladen weer gaat dooien wordt er een signaal door het systeem afgegeven. Een camerasysteem boven op de windmolen houdt daarna in de gaten of de bladen ijsvrij zijn. Daarna gaan de windmolens pas weer draaien.

Veiligheid voorop

Natuurlijk is het jammer dat de windmolens tijdens een ijsstop geen energie opwekken, maar veiligheid staat hierbij voorop. Gelukkig kunnen we tegenwoordig met een ijsdetectiesysteem snel zien of het ijs van de bladen af is, zodat er daarna weer volop groene energie opgewekt kan worden!